DOTAZ: Vyšetření na celiakii
Moje příbuzná (malá neteř) byla vyšetřena a lékař zjistil protilátky ve třídě IgG proti ovalbuminu a sóje. Na základě těchto vyšetření bylo doporučeno jejich vyloučení z jídelníčku. Jde o alergii ? Může to být celiakie?
ODPOVĚĎ: Celiakie a protilátky proti transglutamináze
Výsledky vyšetření neprokazují celiakii. Diagnóza celiakie může být potvrzena na základě střevní biopsie a do 90% je citlivý test k průkazu protilátek proti transglutamináze. Protilátky proti ovalbuminu (bílkovina slepičího vejce) a sóje nemají s celiakií nic společného.
Genetické vyšetření a jeho pozitivita na celiakii vypovídá pouze o dispozici k nemoci k nemoci (a bývá až u 30% osob pozitivní, aniž by onemocněli.)
ODPOVĚĎ: Alergie na potraviny – diagnóza
Protilátky ve třídě IgG proti bílkovinám potravin, např. proti uvedenému ovalbuminu z vajec nebo sóje má každý, kdo se s danými potravinami setkal. Neukazuje to na žádnou chorobu a proto ani na alergii.
Alergické protilátky jsou ve třídě IgE. Samotná pozitivita opět neznamená, že jsme na potravinu alergičtí. Pro diagnózu musíme vždy provést tzv. eliminační test, tj. nejméně na 14 dnů potraviny přerušit a pak test provokační, tj. potraviny požít a sledovat klinickou reakci. Testy na potraviny je možné provést také klasickým vbodovým kožním testem (prick test), velmi často i s čerstvými potravinami
Odpovídá MUDr. Bronislava Novotná, PhD. Alergologická ambulance Interní hepatogastroenterologické kliniky, MU, Fakultní nemocnice Brno -Bohunice